Ai putea crede că o persoană care comunică eficient este convingătoare sau că știe să-și aleagă întotdeauna, inclusiv în situațiile de criză, cele mai potrivite cuvinte. La fel de bine ai putea crede că o persoană care comunică eficient poate să se adapteze cu ușurință la orice context și să relaționeze cu o mulțime de persoane. Fiecare dintre noi poate privi comunicarea eficientă din propria perspectivă, astfel că ar fi dificil de găsit o definițe unică pentru aceasta.
Totuși, este important să reținem câteva trăsături esențiale ale comunicării eficiente, care presupune, printre altele:
1.ascultare activă pe tot parcursul discuției;
2.formularea mesajului într-o manieră clară, 3.ușor de înțeles de către interlocuitor;
4.respect și empatie față de interlocuitor;
5.armonizarea mesajului verbal cu cel nonverbal (limbajul trupului) și paraverbal (aici includem intonația vocii, pauzele de vorbire etc.);
6.atenție la feedback și adaptarea mesajului în funcție de acesta;
7.o inteligență emoțională dezvoltată.
ALEGEREA MOMENTULUI POTRIVIT
Alegerea momentului în care vrem să-i comunicăm celuilalt ceva poate avea un impact uriaș asupra întregii conversații.
Exemplu-Unul dintre parteneri vrea să se (re)conecteze emoțional la celălalt și să-și îmbunătățească relația: într-o astfel de situație, în care subiectul comunicării este de o importanță majoră, alegerea momentului este crucială.
O discuție purtată într-o seară în care partenerul s-a întors supărat și obosit de la muncă va decurge, cel mai probabil, foarte diferit față de o conversație purtată în tihnă, într-o după-amiază de weekend, în care ambii parteneri sunt „ancorați” în prezent și dispuși să se (re)conecteze emoțional.
De aceea, este necesar ca partenerul care dorește discuția, să-i ceară permisiunea de a comunica celuilalt partener.Ca să vadă dacă celălalt partener este disponibil și când este disponibil, pentru o eventuală disuție.
ASCULTAREA ACTIVĂ
Unul dintre cele mai mari obstacole care stau în calea comunicării eficiente constă în faptul că, nu de puține ori, doar auzim ce ne spune celălalt, cu scopul de a-i da următoarea replică.
Altfel spus, nu acordăm atenție suficientă mesajului interlocutorului, ci mai degrabă ne pregătim în minte următoarea replică sau ne lăsăm copleșiți de emoțiile inconfortabile, precum furia sau teamă, pe care, sub presiunea de moment, nu știm să le gestionăm. Printre cele mai importante calități ale unui ascultător activ este prezența constantă și conștientă pe tot parcursul discuției, analizarea limbajului trupului interlocutorului, ascultarea celuilalt până la capăt.
COMUNICAREA ASERTIVĂ
Comunicarea eficientă înseamnă și să-ți exprimi gândurile, ideile, nevoile care sunt în dezacord parțial sau total cu ale interlocutorului, fără să te lași însă copleșit(ă) de emoțiile de moment și, bineînțeles, fără să neglijezi importanța empatiei și a feedbackului constructiv.
Este în regulă să ai, într-un anumit moment, o dorință diferită de a partenerului de viață. Este în regulă și să-ți exprimi punctele de vedere, mai mult sau mai puțin diferite, referitoare la anumite situații.
Contează, însă, maniera în care formulezi mesajul, modul în care îți gestionezi emoțiile și în care reușești să acorzi atenție feedbackului venit din partea celuilalt.
EVITAREA DISTRACTORILOR
Dacă ești ocupat să-ți verifici telefonul, să navighezi pe Instagram sau să te uiți la televizor când partenerul tău încearcă să vorbească cu tine, poate fi dificil să te concentrezi pe ceea ce spune.
De asemenea, îi poate face să se simtă ignorați și, în general, este o problemă de comunicare nesănătoasă.
Ce trebuie să faceți: Închideți distragerile electronice, astfel încât dvs. și partenerul dvs. să vă puteți acorda atenție unul altuia și să ascultați cu adevărat ceea ce spune celălalt. În acest fel, conectarea va fi mult mai simțită și ve-ți putea vorbi dintr-un loc de siguranță, blândețe, și înțelegere unul față de celălalt. Doar așa ve-ți putea ajunge la armonia, pacea, și liniștea mult dorită!
Să fie cu folos!