1.Frica sănătoasă/nesănătoasă
2.Ce este anxietatea
3.Cauzele
4.Atac de panică
5.Fobia
6.Cum te confrunți cu frica?
FRICA SĂNĂTOASĂ /NESĂNĂTOASĂ
Frica o învățăm în familie din fragedă copilărie, de la îngrijitorii noștri. De fapt acestă frică ne este transmisă cu cele mai bune intenții pentru a fi protejați.
“Vezi cum traversezi strada”- de fapt este o invitație la a fi prudent. Însă, de multe ori, mintea nostră cataloghează ca fiind un pericol și așa se naște frica fără ca noi să ne dorim.
Frica nejustificată, constantă ne poate afecta atât activitățile zilnice cât și relațiile cu cei din jur. Uneori ne lăsăm copleșiți de ea, dar de multe ori interpretăm prin filtrul ei greșit pericolele. De aici apare anxietatea, atacurile de panică, fobiile care ne conduce întreaga viață.
CE ESTE ANXIETATEA?
Anxietatea este o frică mai mare sau mai multe frici de durată, simțită ca o agitație și o neliniște. Ea apare în anticiparea unui viitor plin de pericole. Astfel persoanele sunt mereu cu mintea în viitorul apropiat, proiectând unul sau mai multe pericole.
Anxietatea o avem cu toții. Una este când avem o neliniște, avem niște gânduri care nu ne lasă în pace și alta este când anxietatea face parte din noi.
O persoană anxioasă este preocupată foarte mult de viitor. Își imaginează foarte mult cum ar trebui să arate viitorul- fie apropiat, fie îndepărtat. Se gândește mereu, cum ar putea să facă să controleze viitorul, sau cum ar putea să vadă ce anume urmează să se întîmple în viața sa și cum ar putea să controleze acest aspect.
Și acea teamă, acea neliniște pe care o trăiește, la un moment dat corpul somatizează. Tot corpul poate să simtă tot felul de trăiri și boli fără să aibă legătură cu acele organe și pur și simplu sunt foarte perturbate de starea generală. Și aceste persoane ar trebui să caute mai întăi care sunt cauzele, apoi să meargă către efecte.
CAUZELE
Întotdeauna frica vrea să ne spună ceva despre noi. Și de multe ori în spatele fricii se ascund lucruri de care nu sântem conștienți.
De exemplu: frica de a nu fi judecat, poate veni din teama de respingere, teama de singurătate sau dintr-o neâncredere în sine. Starea care declanșază anxietatea este că omul caută să fie perfecționist. El nu poate să accepte că ar putea avea un șec sau ar putea să nu fie privit și acceptat așa cum își imaginează. Are o așteptare foarte mare că ar vrea să iasă într-un anume fel. Din motivul că vrea să iasă acel lucru cum vrea el, ajunge să se agite și să-i pese de acel lucru mult mai mult.
Este foarte important să conștientizăm când s-au manifestat prima dată aceste frici?
Cauzele pot veni din copilăria noastră, adolescență, sau viața adultă.
Înțelegerea situației care ne-a produs frica este un prim pas în a ne ajuta să diminuăm intensitatea.
ATACUL DE PANICĂ
Atacul de panică este o anxietate intensă pe un termen scurt. La nivel mental este simțit ca un haos al gândurilor, unde instant coboară la nivel fiziologic și persoana poate simți:
- tremur
- transpirații
- amețeală
- are senzația unui nod în gât
- senzație de leșin
- dificultăți de respirație
- ritm cardiac accelerat
- teamă de a nu muri. ( Uneori senzațiile fizice sunt asemănătoare cu un atac de cord)
FOBIA
Fobia este irațională și este însoțită de panică, în care se manifestă ca reacții necontrolabile. Fobiile pot apărea în copilărie sau adolescență, în urma unor evenimente traumatizante, sau declanșarea unor evenimente neplăcute din trecut.
La copii fobiile se simt ca o frică intensă însoțită de o criză de plâns, furie sau înghețare.
Adulții pot experimenta fobia prin atac de panică sau stres fizic foarte puternic.
CUM TE CONFRUNȚI CU FRICA?
Frica este cea mai cruntă boală. Ea produce cele mai grave dezechilibre în corpul uman și ucide viața înainte de a te bucura de ea.
În loc să ne luptăm cu fricile și să încercăm să scăpăm de ele, am putea accepta că ceșterea și evoluția noastră înseamnă să ne confruntăm cu necunoscutul și situațiile noi.
Adevărata artă nu este să tratezi frica, ci să o poți gestiona și să nu o mai eviți.
Singurul mod de a scăpa de frică și de a face un lucru… este să faci exact acel lucru de care îți este teamă. Oricât de mic sau de mare ar fi acel lucru de care îți este atât de frică dă-ți voie să-l faci. Atunci când vei face cu prudență primii pași, vei simți că nu-ți mai este atât de frică. Exersând acest proces în fiecare situație rând pe rând, încet, încet v-or dispărea toate fricile și te vei putea simți un om liber.
Acest parcus se poate face alături de un psihoterapeut dacă nu reușești de unul singur. Confruntarea fricilor înseamnă ieșirea din confort și acomodarea cu emoțiile inconfortabile.
În sprijinul unui terapeut poți învăța exerciții de relaxare, exerciții de respirație, cumsă negociezi cu frica, care te ajută să diminuezi stresul și neliniștea. Exercițiile au un efect benefic asupra reacțiilor tale corporale în care liniștesc mintea.
Calmul, bunăvoința, bucuria și încrederea, te vor ajuta să depășești mai ușor momentele dificile din viața ta!
Cu drag pentru tine!